Empat Menu Berbuka Puasa

Posted on Updated on

 

 

Sambal Udang Anak-beranak

 

Bahan-bahan

10 ekor udang

½ inci halia (ditumbuk)

1 biji bawang besar (ditumbuk)

3 ulas bawang putih (ditumbuk)

Air asam secukupnya

1 biji tomato (belah 4)

3 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos cili

Sambal (cili kering yang dikisar)

Gula, garam dan air secukupnya

 

Cara-cara

1.       Goreng udang separuh masak. Ketepikan.

2.       Guna sedikit minyak tadi untuk tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk.

3.       Masukkan satu senduk sambal.  Masak hingga pecah minyak.

4.       Tambahkan air 1 cawan. Perah air asam, masukkan sos tomato dan cili.

5.       Masukkan udang dan tomato.

6.       Perasakan dengan garam dan gula.

 

 

Ikan Berendam Kukus Halia 

 

Bahan-bahan

1 ekor ikan

½ inci halia

1 batang serai

3 biji cili api

1 biji cili merah

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

Air asam secukupnya

½ biji tomato

½ batang lobak merah

Gula, garam dan air secukupnya

 

Cara-cara

1.       Kukus ikan sehingga masak

2.       Masukkan bahan-bahan lain.

3.       Apabila menggelegak bolehlah diangkat dan dihidang

 

Ayam Bertelur Lemon 

 

Bahan-bahan

Semangkuk isi ayam yang dipotong kecil

1/3 lemon diperah airnya

Kulit lemon dihiris

Halia ½ inci

Bawang putih 4 ulas

Bawang merah 1 biji

Cili merah 1 tangkai

1 biji telur putih

Gula, garam dan minyak secukupnya

 

Cara-cara

1.       Perap ayam bersama-sama perahan lemon, garam, bawang putih & halia selama 1 jam

2.       Pukul telur sehingga kembang.  Perasakan dengan garam.

3.       Celup ayam di dalam telur dan goreng hingga kekuningan. Ketepikan.

4.       Tumis bawang merah, bawang putih & cili kering dengan sedikit minyak yang telah digunakan tadi.

5.       Masukkan gula secukupnya dan ayam tadi.  Gaul untuk sebatikan rasa dan hidang.

 

 

Gulai Udang Biaq Betik

 

Bahan-bahan

Udang 10 ekor

Betik hampir ranum 1 biji (saiz kecil0

Daun kari

1 biji cili merah

2 ulas bawang merah ditumbuk

3 ulas bawang putih ditumbuk

Serbuk kari 3 camca besar

Serbuk cili 1 ½ camca besar

1/3 cawan susu sejat

Garam, air & minyak secukupnya

 

Cara-cara

1.       Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau.

2.       Masukkan serbuk kari dan air.

3.       Masukkan serbuk cili dan daun kari.  Kacau sehingga mendidih.

4.       Masukkan susu sejat.

5.       Masukkan udang dan betik yang telah dipotong kecil.

6.       Masukkan cili merah.

7.       Tunggu sehingga mendidih dan angkat.

 

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s