Bertemu berpisah

Posted on Updated on

“Barangsiapa melepaskan seorang Muslim dari sebuah kesusahan dari kesusahan di dunia nescaya Allah akan melepaskannya dari kesusahan-kesusahan akhirat. Dan barangsiapa memberi kelonggaran kepada orang yang susah nescaya Allah memberi kelonggaran baginya di dunia dan akhirat. Dan barangsiapa menutup aib seorang Muslim nescaya Allah akan menutup aibnya di dunia dan di akhirat.” Hadis Riwayat Muslim 

Sabda Rasulullah begitulah. 

 Seperti lewat bicara guru fizik ana sebelum kelas dimulakan;

 “Jika ingin berjaya, jangan berlari ke hadapan sendirian. Pegang erat tangan sahabat-sahabat dan pecut ke hadapan. Itulah kecemerlangan.”

 Itu formula yang ana cuba buktikan. Dan benar-benar berlaku. Ketika hati ana hampir-hampir putus asa dan kecewa.  

 Dunia adalah maya.  Abstrak. Disentuh boleh. Tetapi bukan konkrit. Seperti di dalam kotak kecil. Sempit.   Pernah dengar kisah seorang siswa? Yang bersungguh membantu sahabatnya ketika saat-saat genting. Menangis terharu sang sahabat, kerana permintaannya ditolak semua kawan-kawannya sebelum itu, sehingga bertemu siswa ini.    Di dalam hati siswa itu hanya Tuhan sajalah yang tahu. Bergelora dengan kerisauan. Sedang esok adalah hari peperiksaan akan dilaksanakan. Tetapi kerana berpegang pada janji Allah maka dilunakkan hatinya untuk membantu.  Bila tiba keesokkannya, Allah mudahkan. Apa sahaja yang dibacanya keluar. Seperti air meluncur laju. Lancar. Dia peroleh tiga bahagian. Kejayaan, kecintaan seorang sahabat dan redha Tuhan.  

Seharusnya begitulah kita. Seperti lebah yang mahu berbakti dengan madunya yang manis dan punya penawar. Tanpa merosakkan bunga-bunga yang indah. Terus dibiarkan tanpa memusnahkan. Bahkan menyebar pula debunga supaya lebih banyak lagi warna-warna ceria yang tumbuh di muka bumi.  Malang sekali hati ana selalu sahaja sempit. Mungkin kerana tidak ikhlas barangkali? Seperti enau dalam belukar. Bertungkus-lumus untuk menagih cahaya Ilahi. Padahal menindas orang. Demi kebaikan diri sendiri. Orang bicara, bila ada pertemuan pasti akan ada perpisahan.   Tetapi ana percaya, setiap pertemuan tidak akan ada titik noktah.  Kerana kita akan bertemu semula di akhirat kelak. Samada sebagai sahabat atau musuh. Mungkin sahaja kita bertemu di dunia sebagai sahabat, tapi di akhirat kelak kita berjumpa kembali sebagai musuh. Bagaimana ya?

 Bila tanganmu sahabat, tidak kusambut… 

————-

 Bingkisan:Hak-hak seorang muslim ke atas saudaranya

  1. Memberikan salam apabila bertemu.
  2. Apabila diundang penuhi undangannya.
  3. Apabila meminta nasihat, nasihatkanlah dia.
  4. Apabila dia bersin dan mengucapkan alhamdulillah, doakanlah dia.
  5. Apabila dia sakit, ziarahinya.
  6. Apabila dia mati, iringilah jenazahnya.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s