Adik

Posted on Updated on

Alhamdulillah, ana berpeluang menziarahi adik-adik di Sekolah Teknik Kuantan baru-baru ini. Suasana kehidupan asramanya benar-benar menggamit kenangan zaman persekolahan. Tambahan, sempat pula solat berjemaah bersama-sama, disambung pula zikir asma ul husna, disambut dengan munajat memohon keampunan Allah. Syahdu sungguh!

Menjadi kakak kepada adik-adik yang sebegini, sebenarnya adalah tugas yang berat. Kerana kasih dan sayang, kerana rasa ingin memberi, kerana ingin kenal dan berbudi, maka ana teruskan. Tugas ini berat kerana untuk memahamkan orang lain adalah mudah, tetapi untuk mengajak orang lain menghayati biah islamiyah amatlah sukar. Sedangkan diri sendiri masih belum mampu untuk menghidupkannya dalam setiap nafas yang diatur.

Adik-adik ana yang ana baharu kenali itu bukan “hingusan” lagi. Sekurang-kurangnya tahu membaca AQ dengan lancar, tahu sejarah Valentino, tahu hukum hudud apa manfaatnya, tahu apa hukumnya, tahu berzikir selepas solat, tahu menghargai kakak-kakak, tahu memberi sepenuh perhatian dan tahu berkongsi kasih dan sayang.

Pada wajah yang bersih itulah, bakal terbit generasi yang baharu. Pada tunak pandangan mata yang dimililiki mereka itulah, yang bakal membuka satu perjalanan yang panjang dan berliku. Pada taman-taman ukhuwwah ini, rantai-rantai perjuangan akan terus bersambung…

Seperti kata imam as-Syafie “Aku menyayangi sahabatku dengan segenap jiwaku. Sahabat yang baik adalah seiring denganku dan menjaga nama baikku semasa aku hidup mahupun setelah aku mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabat untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tak luntur dalam suka ataupun duka. Jika aku dapat aku akan setia padanya.”

Menghulurkan tangan persahabatan kepada saudara yang belum dikenali amatlah menguntungkan. Hatta segaris senyuman dapat mengundang pahala, inikan pula jika menyambung tali-tali ukhuwwah sesama saudara sefikrah [islam]. Konsepnya bukan sekadar untuk meminta pertolangan, malahan lebih jauh daripada itu. Aplikasinya melangkaui sehingga saat kita diadili Allah. Maka pada ketika tulah, sahabat yang benar-benar sejati akan muncul, menjadi saksi, betapa kita telah berusaha mewangikan dunia dengan mawaddah, ikatan hati sesama muslim dengan aqidah.

Sahabat, meluangkan masa sedetik bersama adik-adik di luar sana mungkin menuntut 1000 pengorbanan. Masa, tenaga dan wang. Tetapi, sedetik itulah mungkin akan menjadi saksi yang membawa kita memasuki jannah.

* akhawat yang nak sertai program ini boleh maklumkan kepada Rumaisa/ ana sendiri.

[Anjuran VT]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s