musibah

Posted on Updated on

Kematian itu dirasakan mendekat setiap saat, seperti pasir yang jatuh sebutir demi sebutir dalam jam pasir. Semakin kurang pasir di bahagian atas, kelajuannya semakin bertambah. Setiap detik, setiap jam, setiap hari. Seolah-olah malaikat maut menjenguk setiap pertambahan detik.

Kelekaan dalam solat sering merantai ana, seperti belitan iblis yang menyamankan saat empuk tilam dihenyak. Sering juga alpa bahawa tembolok yang diisi dengan makanan adalah tujuannya demi meningkatkan kudrat menyembah Ilah. Begitu juga setiap detik masa udara dihembus, dihirup, seringkali dihabiskan untuk perkara-perkara yang tidak berfaedah. 

Solat, qiamullail, zikrullah dan tadabbur sesunguhnya membina jiwa seorang hamba. Tatkala diasak pelbagai masalah ataupun tatkala hidup begitu senggang, jiwa menjadi ketua yang mengarah. Qalbunya berjaya dikawal, walaupun fitrahnya qalbu sering berombak, berubah-ubah.

 Solat, sebagai salah satu zikrullah menjadi satu tiket penjagaan Allah ke atas diri. Kita sentiasa berhadapan dengan pelbagai risiko yang terbatas pada pandangan. Beringatlah bahawa samada musibah akan menimpa ataupun hati bakal diterjah dugaan maha hebat, tiada siapa pun yang mengetahuinya kecuali Allah. Kepada-Nyalah kita bergantung harap dan meminta pertolongan. Allahu akbar, peliharalah kami dari musibah!

 

Seandainya telah ditaqdirkan sesuatu berlaku dalam hidup kita, sekurang-kurangnya kita telah melakukan apa-apa yang diperintahkan Allah SWT dengan sebaik-baiknya. Dan ingatlah bahawa orang-orang di sekeliling kitalah yang bakal menjadi perantara ketika kudrat ditarik Tuhan. Kerap benar ana lupakan ini…Selalu sahaja ana melupakan kebaikan orang lain tatkala hati disakiti, marah dan kecewa. Sahabat sejati, susah senang sentiasa bersama, walaupun tatkala senang kita melupakannya. Dia tidak marah atau kecewa, dia tidak mengungkit atau mengeluh. Bertuahnya memperoleh sahabat sebegitu, ukhuwwahnya benar-benar kerana Allah.

 

Memperoleh sahabat sebegitu pastinya kerana kedekatan jiwa dengan Tuhan. Kerana hati-hati orang yang sentiasa mengingati Tuhan akan berhubungan. Masing-masing faham, hormat-menghormati, jiwa mereka tidak bergolak kerana hal-hal dunia, hati mereka tidak mudah terguris kerana kesilapan dan mudah juga memaafkan. Hati-hati ini juga sangat peka akan keadaan sekeliling, bicara, tingkah, pandangan mata yang menikam lembut pada hati-hati orang lain. Maka tidak hairanlah mereka disukai dan dicintai manusia. Seperti kecintaan Tuhan kepada mereka, dan cinta mereka akan syariat-Nya.

 

Sahabat, sesungguhnya maut itu amat dekat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s