Muhasabah 3

Posted on Updated on

Semester baharu bakal menjengah. Bermula lagi hidup pada halaman putih bersih yang meminta coretan tentang kisah-kisah, samada perit atau jernih untuk dikenang dan menjadi nostalgik.

Seperti biasa, permulaan semester baharu menandakan ana baharu selesai menjalani semusim lagi pengajian di kampus. Bermakna ana sudah dimaklumi prestasi sepanjang dua semester di kampus Kuantan. Prestasi yang diukur melalu GPA dan CGPA [kumulatif] adalah dasar pendidikan dalam penentuan kejayaan akademik mahasiswa. Ternyata, ana masih belum mampu mencapai sasaran yang diidamkan lagi sepanjang berada di sini; berada dalam senarai dekan. Begitupun, ana menginsafi bahawa untuk memperoleh banyak perkara yang diidamkan pasti menuntut iltizam dan daya juang yang tinggi. Juga memaksa diri menjadi perancang masa yang baik

Pada saat sahabat-sahabat lain boleh mengisi senggang dengan cerita kegemaran mereka atau saat mereka bergembira dalam rancangan berjalan-jalan melihat sekitar ibu kota, pada saat-saat itu ana harus berkorban kerana besarnya cita-cita. Tidak dikurniakan akal yang cerdik dan tidak pula mudah menangkap dengan cepat, membuat diri ana faham dan tahu sesungguhnya peruntukan masa demi pelajaran sangat mendesak. Walau bagaimanapun keinginan untuk aktif dalam lapangan lain juga menarik-narik, kerana sebelum ini ana tidak memperoleh peluang sebegitu rupa.

Betullah kata cerdik pandai, untuk berjaya yang diperlukan hanyalah semangat. Jika semangat pudar, cita-cita pun akan pudar. Tetapi, jika semangat sahaja yang melonjak-lonjak namun disiplin dan daya gerak tidak wujud, hasilnya pasti tidak menjadi. Fokus dan tahu bertindak pada titik masa yang tepat dan cekap membuat pilihan, pada fikiran ana adalah formula kejayaan.

Begitulah muhasabah diri yang naif. Moga-moga tidaklah seriuh ayam betina tatkala bertelur atau sehangat najisnya sahaja!

Advertisements

One thought on “Muhasabah 3

    szakif said:
    June 26, 2008 at 6:32 pm

    Tumpang lalu…

    Let’s join iiumbloggers.com – the central blog for bloggers among IIUM students.

    Jumpe sem depan ye dik~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s