Ubi Ungu

Posted on Updated on

Ubi ungu menyebabkan kita terbayang ais krim perisa keladi yang sedap. Warna ungunya memikat. Rasanya lembut dan unik.

Tetapi, kalau kamu dapat seorang adik yang tersilap beli ubi ungu ni di Cameron Highlands apa  resepi yang kamu boleh buat?

Goreng atau rebus resepi biasa.

Kek

Atau pun..

PUDING!

Wah, wah. Resepi-mesti-cuba!

Kredit untuk hidupbaruku.wordpress

2 Ubi ungu dicuci dan dikisar sehingga halus dengan susu cair 200 ml. Kemudian tambahkan 600 ml susu cair + 1 bungkus agar-agar dan gula*. Masak di atas api sederhana. Tuang dalam bekas. Sejukkan dan letak dalam peti ais.

* Untuk pesakit kencing manis atau yang berdarah manis tak payah letak gula banyak-banyak.

Selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s