Resepi Wardah Puteh

Posted on Updated on

Hujung minggu, walau pun cuti bereksperimen di dalam makmal, kamu masih boleh teruskan eksperimen di dapur pula!

Ada dua resepi, yang barangkali biasa bagi kamu, telah ana cuba.

1] Ayam Salut Rempah Husna

Bahan-bahan:

Ayam dipotong ikut suka

Serai

Halia

Bawang merah

Bawah putih

Jintan manis & jintan putih

Serbuk cili

Tepung goreng untuk ayam

Cara-cara:

Perap ayam dengan serbuk cili

Tumbuk semua bahan dan perap dengan ayam setelah digaul dengan tepung goreng

Goreng

2] Udang Mesra Petai Chek Salmah

Bahan-bahan:

Serbuk kari udang

Serbuk cili

4 ekor Udang besar

Petai dua papan

Famili bawang: besar, putih, merah

1 Tomato

Halia

Santan 2 sudu besar

gulu dan garam secukup rasa

Cara-cara:

Tumis bawang merah dan putih serta halia yang telah ditumbuk.

Masuk bancuhan serbuk kari udang dan cili.

Santan.

Masuk udang dan petai serta bawang besar.

Tomato belah 4.

Gula dan garam ‘direnjis’ secukup rasa.

2 thoughts on “Resepi Wardah Puteh

    Desert Rose said:
    May 17, 2010 at 3:42 am

    Dah pas dah dah ni kak long….

    wardahputeh responded:
    May 17, 2010 at 3:43 pm

    Belum lagi.. huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s