Untuk Kamu Yang Mahu Buat Kajian Saintifik

Posted on Updated on

Semester baharu sudah hampir tiba.

Kamu dapat tak rasai getaran menjadi pelajar tahun akhir?

Tahun akhir bermakna kamu akan mulakan Projek Tahun Akhir kamu.

Memang betul-betul mengujakan kan?  ^_^

Di sini ada tips yang berguna untuk kamu, kalau kamu nak jalankan kajian saintifik.

1. Pilih supervisor yang banyak duit kalau kamu tak mahu kena basuh balik Eppendorf tubes, tips, gloves, blablabla lepas guna

2. Pilih supervisor yang pandai dan boleh ‘guide’ kamu dengan baik supaya kamu tak selalu kena stay back at laboratories sebab asyik salah buat sampai kamu rasa kamu dah tak ada hidup

3. Pilih tajuk kajian [research title] yang tak perlukan kamu bergelumang dengan banyak bahan toksik/ kimia untuk mengelakkan kamu keracunan atau mandul. Especially kalau kena handle EtBr/ Sonicator etc.

4. Pilih ‘benda’ yang senang dan mudah untuk dikulturkan [cultured]. Contohnya bakteria E.coli walau pun ia berbau macam tahi.

5. Sediakan pen, marker, gunting dll yang kamu perlu untuk disisip dalam kocek ‘lab coat’ untuk menjimatkan masa lebih-lebih lagi kalau kamu dah nyanyuk

6. Pastikan marker/pen kamu bermata ‘tajam’, lebih-lebih lagi kalau kamu nak buat kajian molekul [molecular] sebab semua bahan kamu sangat kecil sampai kalau kamu bernafas pun kamu boleh mencemari sample

7.Jangan lupa buku tebal untuk buku log.

Cara-cara menulis buku log:

How to Create Log Book With Good Traceability

a. at the bottom of each right hand page, make a stamp for signature, witness(supervisor), ‘cont. from page’, date

b.right hand pages: for method (preferably in the form of flow charts) whilst left hand page is for pasting data, calculation, results etc

c.each page must have a date and page number

d.subsequent pages must contain

-title

-objective

-material

-method

-results/calculation

-discussion & conclusion

e.whenever you paste something, must sign across. On each pasted paper you must write the corresponding log book number and page number

f.can add extra paper using cellophane tape if need to add pages in between. Sign each page

g.if required, record also the batch number and expiry date of chemicals used in the material and method section

h.optional to write ID of the equipment/machine number

8. Jangan lupa kemaskinikan buku log kamu! Jangan peram macam mempelam.

9. Pastikan kamu faham apa-apa yang kamu buat kalau kamu tak mahu kena hentam semasa membentang research proposal kamu

10. Sila baca banyak-banyak dan banyak journal/buku. Ditekankan di sini BANYAK!

-TAMAT-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s