Tips Peperiksaan Yang Tiada Dalam Buku Motivasi

Posted on Updated on

Bilakah waktunya kamu berasa mulut kering?

Walau pun sudah minum sebotol besar 100 PLUS.

Kepala pusing? Otak tepu?

Padahal baru baca satu perenggan.

Sembelit dan asyik ke tandas?

Tidur memanjang/ tak boleh tidur langsung?

Dan malam sebelumnya bersengkang mata sampai timbul lingkaran hitam persis PANDA?

 

“-_-

 

 

Saya nak kongsi tips kepada kamu, yang barangkali tak pernah kamu jumpa dalam mana-mana buku motivasi ^_^

 

1. Pertama sekali, PENTING NI, pastikan dapat makan lazat dan berkualiti supaya otak yang tepu mencair. Contohnya seperti gambar di bawah, pilihlah sarapan pagi yang menggembirakan hati:

 

 

2. Ini PUN sangat penting, tampal pencapaian kamu sepanjang semester di dinding atau di mana-mana saja tempat yang kamu boleh nampak dengan jelas. Semasa pandang JANGAN pandang dengan PERASAAN BERSAHAJA tetapi tenung sedalam-dalamnya dengan rasa CEMAS. Contoh ayat cemas:

OH AKU PERLU LAGI 84.1 MARKAH UNTUK DAPAT A??!

 BAIK, AKU AKAN PASTIKAN DAPAT!

p/s: kepada pensyarah-pensyarah yang kusayangi, harap dapat bagi carry marks kami. Huhu~

 

3. Tulis nama-nama yang kamu nak saingi. Dulu masa sekolah menengah saya selalu buat. Selalunya senarainya macam ni:

i. Adam

ii. Muaz Adam

iii. Hasyraf

iv. Suhaili

v. Amsal

Lepas tu tulis besar-besar kat bawah:

BE THE BEST, BEATT THEEMM!

Tulis dengan geram dan berazam kental. Haha~

 

4.  Apabila berasa putus asa, ingat balik target kita. Target kena tinggi. BIAQ PI LA NAMPAK MACAM TAK LOGIK. Tapi kena usaha setanding la. Satu lagi tips bila putus asa, ingat balik muka orang-orang yang dengki kat kita tu. Macam orang yang TERLEBIH GEMBIRA kita dapat teruk dalam kuiz  etc. ataupun dengan bangga cakap, “markah saya lagi tinggi daripada awak!” tanpa menghiraukan muka awak yang dah nak nangis sebab sedih dan takut markah teruk sangat.  Atau pun pergi study tempat ramai orang. Contohnya PERPUSTAKAAN BUKAN SHOPPING MALL YE FAZILAH!

 

5. Bila susah je, ingat Allah ada. Allah ada. Allah ada. Allah akan nilai dan tolong. Lagi-lagi kalau sabar. Jadi bila kamu susah, cepat-cepat doa dalam hati:

“Ya Allah, aku susah. Tetapi aku sabar. Aku reda. Kerana kesabaran ku ya Allah, bantulah hamba-Mu yang lemah ini.”

Insya’Allah Allah mesti tolong. Kalau tak dapat markah baik dalam exam pun, dalam hal-hal lain dipermudahkan. =)

 

6. Tanam dalam minda, semakin banyak cabaran, semakin dekat kejayaan tu. Mungkin kejayaan tu SATU LANGKAH je lagi, tapi sebab kita putus asa, kita TAK DAPAT. Rugi tak? RUGIII SANGAT!

Ingat juga, Allah nak uji, saya mesti sabar. Baru Allah bagi kejayaan yang hebat. Serah kepada Allah bila dah berusaha. =) Tak dapat di dunia, dapat di akhirat.

 

7. PENTING JUGA NI. Mesej mak ayah bagitau exam bila, pukul berapa dan exam apa. Tolong doakan. InsyaALLAH BERKAT doa mak ayah. Bila jumpa orang je minta tolong doakan. Tak kisah samada, pak cik yang kamu tak kenal di tepi jalan sedang menyapu ataupun kucing dalam longkang. Dulu cikgu saya pesan: Minta semua doakan kita, kita tak tau doa siapa makbul. Jadi minta je pada semua.

 

 

Selamat Menghadapi Peperiksaan!

 ^_^

Tolong doakan saya juga ya.

 

5 thoughts on “Tips Peperiksaan Yang Tiada Dalam Buku Motivasi

    fazilah said:
    November 1, 2010 at 4:47 am

    tips yg sgt bagus.
    study kat shopping mall pilihan utama fahima bukan saya.
    Dia suka tempat ramai orang.
    sy suka tempat xda orang.

    N said:
    November 2, 2010 at 1:39 pm

    #Sembelit dan asyik ke tandas?
    ehem..mcm ade pngalaman j w :P:P:P

    # Suhaili ?? haa?? pe hubungan w ngan suheli??? :O wahh leh wat gosip hangat ni

    #Tak kisah samada, pak cik yang kamu tak kenal di tepi jalan sedang menyapu ataupun kucing dalam longkang

    – teringat tjumpa meOw w y skt kaki lam longkang huhu
    – teringat juga si kucing buta y dh mati tu jatuh lam longkang..
    – teringat kt si buncit y selalu menyambut kepulangan sy…huhu sedih bangat..waa T_T..nk balik..

    P/S: hebat r fazilah study kat shopping complex.

    wardahputeh responded:
    November 4, 2010 at 8:02 am

    SUHAILIII LAII..BUKAN SUHEILI. Suhaili ni perempuan.

    Huhuk..Takziah Nadiah.

    Memang pun hebat. Kagum. Hehe

    zaini said:
    June 6, 2014 at 8:21 pm

    mohon untuk copy ye

    wardahputeh responded:
    January 19, 2015 at 6:35 am

    Silakan🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s