Merupai Guinea Pig

Posted on

Diabetes penyakit kesukaan orang Malaysia.

Biasalah, kami orang Melayu memang semua manis-manis. Terbias dari kesukaan makanan dan minuman. Kuih keria, donut, teh tarik, koci, lempeng pisang, kek cokolat…huish [telan ayaq liuq] Tapi sekarang ada alternatif gula yang tak mudaratkan, iaitu gula ekstrak daun Stevia *sempat lagi nak promote*

Semua pun tahu insulin tu apa gerangannya kan? Kan?

Insulin, sejenis hormon wajib untuk pesakit diabetes melangsungkan kehidupan. Dulu-dulu, insulin lembu atau babi digunakan untuk gantikan insulin manusia.  Tetapi sekarang, ada GM insulin yang dihasilkan bakteria E. coli atau yis yang kamu campur nak buat roti.

Di Malaysia, boleh dikatakan semua insulin adalah GM insulin. Bukan sahaja murah dan mudah, dapat pula dihasilkan dalam kuantiti yang banyak. Paling penting sekali, isu halal haram insulin berasal daripada babi dapat dielakkan.

Terima kasih bioteknologi!

Satu rantaian amino acid dan rantaian keduanya dihasilkan bakteria. Kemudian dicantum dengan dua disulfide bridge secara in vitro.

Bayangkan macam mana ya tu?

Senang sangat ke nak buat protein?

Kalau tak fold betul-betul, tak berfungsi protein tu tau. Kompleksnya ciptaan Allah tak akan dapat disangkal, walau pun kecik macam kuman, tetap susah dan rumit.

Memang pun bukan senang.

GM Insulin TIDAK SEMPURNA SEPERTI INSULIN MANUSIA. Ia kurang C-peptide. Satu amino acid tapi kesannya dahsyat.

Penemuan yang menakutkan pengguna-pengguna GE Insulin:

1.  Crohn’s disease

2. keletihan teruk

3. penambahan berat badan

4. selalu rasa tak sihat

5. hilang memori dan selalu bingung

6. gula darah yang tak stabil

7. tidur memanjang

8. sakit sendi

9. mood tak tetap

10. migrain

11. loya

12. anaphylatic shck yang boleh membunuh!

 

Semua simptom-simptom ini hilang apabila mereka gunakan insulin daripada haiwan kembali!

Apakah kenyataan bahawa kita selalu ada “child-like trust in our doctors” telah membawa musibah? Memang patut pun tanggungjawab doktor “to do no harm” kan?

Tapi kesan-kesan yang banyak ini bagaimana? Manusia macam dah dijadikan bahan kajian. Sanggupkah kamu jadi guinea pig (rujuk gambar) walau pun ia tak haram dan kiut ?

Paling teruk ada ura-ura nak hapuskan terus insulin yang berasal dari haiwan ni. Sungguh, politics berpusar-pusar dan business-minded punya orang-orang di belakang tabir.

Bagitau mak, mak cik dan tok nek berdiabetes kamu di rumah sekarang, tukar dan cari insulin haiwan, sebelum terlambat dan sebenarnya pun TAK GUNA HABISKAN duit untuk benda yang memudaratkan lagi.

Katakan TIDAK pada GE Insulin!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s