La Taisu…

Posted on

Jadi, cuti semester dan Tahun Baru Cina semakin hampir, saya dengan bangganya mengumumkan SAYA TAK BALIK.

 

Sebab?

Saya LAGI RAJIN DARIPADA ORANG CINA lah

 

 

Tipu, saya tak dapat lagi DNA stevia yang likat tu. Saya dah dapat tapi degraded, ternyata saya terlalu kuat untuk stevia yang manja.  T_T

Tsk..sabar jelah. Lagi 4 bulan nak grad.

 

Kalau kamu mahu buat FYP berkenaan DNA, kamu perlu pastikan kamu bukan:

1. Pengidap penyakit Parkinson, kerna kegetaran terlampau hebat bakal memecahkan segala benda yang kamu handle. Seperti yang kamu tahu, hampir semua perkakas mengekstrak DNA sangaaaat kecil.

2. Rabun. Kamu boleh atasi dengan pakai cermin mata. Pastikan jangan pindahkan Ethidium Bromide ke atas tangan kamu instead of ke dalam botol Elen-mai-yer.  Tapi kalau kamu merancang tak mau ada anak a.k.a MANDUL, maka silakanlaaaah…

3.Tabah. Sebab percentage nak dapat result yang kamu mahu ialah

 

 

 98% GAGAL! Oi positif sikitlah…baik

 

 

 

2% BERJAYA!

 

Sungguh, saya belajar untuk sabaarrr…sabaarrr…cuba lagiii..(padan muka siapa suruh qoute Alaxender Graham Bell buat banyak kali eksperimen, nah eksperimenkan pulak kesabaran saya sekarang)

Huhu.

Makanya, demam pun kian kerap melanda, rindu bermalasan di rumah, atau bangun-bangun tidur rasa selamat bila nampak muka mama, abah dan adik…oh…hidup memang tiada, hidupku kini di makmal. T_T

Begitu STEGHESS.

 

 

Tiba-tiba, Allah datangkan rahmat-Nya. Dengan tugasan EOP.

“Nah, Wani. Nanti kita bentang pasal ni. Wani cakap pasal ni yek!” kata Asma’.

Eh, apa benda ni? Bisik saya dalam hati.

 

REASONS FOR NOT GIVING UP?!!

Amboi perli ke apa? Eh, think positive, Allah bagi ni.

 

JOM BACA sama-sama ^_^

 

1. As Long As You Are Alive Anything Is Possible
The only valid excuse you have to give up is if you are dead. As long as you are alive (and healthy and free) you have the choice to keep trying until you finally succeed.

2. Be Realistic
The chance of mastering something the first time you do it is almost non-existent. Everything takes time to learn and you will make mistakes. Learn from them.

3. You Are Strong
You are stronger than you think. One little setback is not enough to stop you from achieving your goals. Neither are 10 or 100 or 1000 setbacks.

4. Prove Yourself
You don’t want to be known as someone that is weak and gives up. Go out there and prove yourself to the world and to yourself. You CAN and WILL achieve what you set out to do. The only time you fail is when you give up.

5. Has It Been Done Before?
If someone else can do it then so can you. Even if it is only one other person in the world that has achieved what you have set out to achieve, that should be reason enough for you to never give up.

6. Believe In Your Dreams
Don’t sell yourself short. In life there are going to be many people who will try to bring you down and tell you what you want to achieve is not possible. Don’t let anyone destroy your dreams.

7. There Are People Worse-Off
Right now there are many people who are in a worse situation and environment than you are right now. Are you thinking about giving up running 5 miles a week? Think about the people who are unable to even walk and how much they would give to be able to run 5 miles every day.

8. Improve Our World
When you achieve whatever you set out to achieve you can use your success to make a difference to the world or other peoples lives.

9. You Are So Close
Often when you feel like you want to give up and you are about to give up you are so close to making a huge break-through because at any given time you are always just a heartbeat away from success.

10. Because I Tell You To.
If you want to give up then don’t because I’m telling you not to!

 

 

Lepas baca, rasa semangat semula tak?

BETUL,

LA TAISU MIN RAUHILLAH! 

Jangan putus asa dengan rahmat Allah.

 

 

Tolong doakan saya juga ya, terima kasih. ^_^

 

5 thoughts on “La Taisu…

    MELYUIS said:
    January 12, 2011 at 12:31 pm

    doa senang aje, bukan susah, tadah aje tangan di atas, dah kira doa le tu

    fazilah said:
    January 12, 2011 at 12:45 pm

    TQ wani! rasa bersemangat balik sekarang.
    mari kita sama2 berusaha untuk FYP.
    Allah tak akan uji kalu kita tak mampu.

    wardahputeh responded:
    January 12, 2011 at 12:57 pm

    Wah, pantasnya tinggalkan komen! Begitu bersemangat! Terima kasih En. Melyius. Doa bukan sekadar tu je, kena hadirkan hati, percaya Tuhan; Allah akan bantu. Doa orang tertentu je yang diterima Allah.

    Mari

    mari siapkan edit Commerce.. Haha =p

    Marsmelleuw dah dapat kat Fazilah, tolong gitau Nadiah yang perasan tu. -_-“

    MELYUIS said:
    January 12, 2011 at 1:37 pm

    bukan susah sangat nak komen, dan doa, yang penting ikhlas

    MELYUIS said:
    January 12, 2011 at 1:38 pm

    baru nak cuba cari kawan, tak pandai lagi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s