Saya Comel Macam Bayi

Posted on Updated on

Tajuk di atas ada kaitan sikit-sikit. Sebenarnya orang cakap saya banyak tidur macam bayi. Kemudian saya baca dalam blog Wani Ardy, PENULIS TAK CUKUP TIDUR. 

Maknanya apa? 

Maknanya kau bukan penulis lagi, Hazwani. T_T

 

Tidur selepas insya’ dan bangun subuh santak, lebih kurang 9 jam kau tidur. Memang Bayi Gajah.

Tapi sekarang [padahal baru 5,6 hari] sejak kegilaan berFB ni, ada jugak penyakit baik yang hinggap, dapat tahan mata sampai pukul 12 tengah malam. Clap-clap-clap. Tahniah! Pastu kau ngantuk lepas subuh. Elok sangat.

Jadi sekarang tengah menguatkan otot-otot mataku yang bundar ni untuk membuat benda yang berfaedah.

Buku An Introduction to Analytical Molecular Biology telah menggariskan kesusahan dan cabaran yang ada dalam bidang molekular ni. [Tiba-tiba masuk bab buku, nampak tak saya makin serius nak kejangkan otot mata kuyu? INI DALAM EOP PANGGIL: Checking for intent ok.]

1. Low concentration of analyte compared to matrix. Ni memanglah, DNA kau tak nampak pun dalam daun stevia. Tapi ada, kau tak nampak bukan setakat kau memang rabun, tapi memang DNA tak akan nampak dengan naked eyes.

2. The varied and complex biological or chemical matrices. Cakap je benda apa, semuaaa ada. Polyphenols, protein, carbs? Wah wah. Chlorofil semua ada.

3. DNA degradation due to sample being subjected to harsh condition. Sudah terang lagi bersuluh, kekuatanku serupa Malek Nor bagi DNA yang lemah tu.

4. Biological contamination of the sample. Salah satu kelamahan saya. Susah nak control pencemaran. Lebih-lebih lagi pabila sample kau bercampur gaul macam-macam sample dalam fridge -20 tu. -_-

5.Degradation of matrix component. This is not a big problem. I pluck fresh-young-good smell leaves at the backyard.

6.Limited availability of samples. Nop. But after finished extracting DNA from all accessions, I feel quite lazy to repeat all the steps again. Bayang 3 accessions kau buat 2 hari. 12? Ha, darab sendiri. Thesis lagi, EOP lagi, commerce lagi bla bala bala bla

7. Lack of suitable controls. THIS IS THE BIG PROBLEM. No postive control. Worse, no PCR’s result. Where can I find it? T_T BOLEH JE PADAHAL KAU PEMALAS. macam mana nak cari kalau setiap pokok ada keunikan tersendiri? mana boleh jumpa primer sama yang effektif pada pokok lain pada parameters yang sama! KAU BOLEH, JANGAN MALAS. *monolog dalam jiwa kacau*

 

Ok, cukup dah merapu. KAU TUTUP FB KAU MERAPU KAT BLOG.

Bijak.

 

 

Nak jumpa Sr. Wahida…bye~ ^_^

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s