Kes Liwat En. Why

Posted on Updated on

Entri kali ini agak serius. Bukan lagi pasal bajet comel atau melalut memalukan diri sendiri. Saya nak bincang pasal isu hangit yang menghiasi akhbar.

Bukan pasal bola sepak menang lagi 2-0, atau pasal visa dimansuhkan Malaysia-Turki.

Rusuhan pilihanraya kampus di UPM? Bukan bukan.

Pelajar Malaysia yang mahu kembali ke Mesir? Pun BUKAN.

Habis tu?

 

 

Pasal kes LIWAT MR. Y yang melibatkan tuduhan ke atas Dr. Anwar Ibrahim.

 

Kalau nak tahu, bukti-bukti yang dikemukakan tu:

bulu-buluan, tuala, berus gigi, botol air dan sperma Mr. Y, telah dianalisis menggunakan teknik dalam bioteknologi. Lebih spesifik lagi dengan STR: Short Tandem Repeats.

Analisis ni lebih kurang sama dengan apa yang saya buat untuk FYP, tapi saya guna tumbuhan lah, bukan sperma [eiii]. Satu lagi pastinya objektif lain, walaupun umumnya nak tahu kaitan antara satu sampel 

dengan sampel berlainan.

Biar saya terangkan ye adik-adik. Ni contoh je.

Nampak tak lane number two dari kiri kamu? Ok bayangkan itu DNA sperma. Cuba tengok lane yang last sekali, selari tak dengan lane number two? Selari kan? Maknanya, sumber DNA tu BERKEMUNGKINAN adalah sama. Semua bands akan dikira dan dianalisis dengan scoring system.

Ni lah gambaran STR yang sebenar-benar. Sebab STR ni terdapat dengan banyak dalam kromosom manusia. Macam tumbuhan juga, ada SSR dan retrotransposons. Saya patut dapat result macm ni lah, lagi banyak band [garisan-garisan] DNA.

Nak lagi banyak?

NAH!

 

Inilah proses-prosesnya:

 

Apa pendapat saya?

 

Hmp. Susah nak cakap, sebab saya pun MASIH TAK DAPAT-DAPAT RESULT, hanya orang yang expert je boleh komen. Menurut buku-buku yang saya baca PCR ni sangat persis dan jitu [precise and accurate], tapi kena lah betul-betul pastikan BERSIH, tak dicemari dengan benda-benda lain. Satu lagi, senang sangat kut orang nak curi rambut kamu masa kamu tidur atau BERSIN TIBA-TIBA KELUAR BULU HIDUNG, tup tup kamu dapat waran tangkap sebab liwat kambing Pak Dollah. T_T

 

Sebenarnya apa-apa pun bergantung kepada hati orang yang menuduh tu, betul-betul ke dia tuduh orang yang betul [berapa banyak betul lah], moga dia dapat hidayahlah kalau tak.

 

Wa Allahu’alam. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s