Tips menulis tesis

Posted on Updated on

Tesis dan budak tahun akhir, tak dapat dipisahkan.

Seperti isi dengan kuku, walau pun kadang-kadang macam pungguk rindukan bulan. Dah lama menaip, tapi tak siap-siap

-_- “

Atau pun kadang-kadang, jadi macam api dalam sekam.  Diam-diam membakar secara tak disengajakan yakni bila laptop diserang virus..dan tiba-tiba pofff! skrin terpadam dan tak boleh buka balik.   T_T

Kalau tak sebab virus pun, sebab netbook kamu tu kecik yang kamu sumbat software adobe photoshop tu apakejadahnye, SEDAR LA DIRI TU KECIK.

Penting juga, laptop dah panas, kamu biar, biar, biar, pastu dia mula panas hati, fan cooler sudah tak mampu menyabarkan lagi…in the end, meletop. Tak meletop pun terpadam. T_T

Kesimpulannya, jangan main FB.  Eh, takda kaitan. =B

 

Jadi, babak skrin terpadam sebab menyumbat Adobe dan panas-tapi-biar tu sudah berlaku kat saya. T_T

Tapi ilek je.  Haha

Sebab nak laptop baru. =B

Dah ada duit sikit dalam tangan, mula nak takabur ye Hazwani.

 

Murah je, takyah membaziaq, penting sekali nak laptop bukan netbook, sebab tetap sayangkan netbook [dan dah dapat baiki pun; motherboard rosak RM 200+, kalau hard disk rosak alhamdulillah, data tak hilang]

kedua, nak warna putih, sebab saya ni Wardah Puteh.

Nak beli Apple tak mampu den.

Maka, TERBELI lah ASUS, 14″, triple core, AMD, 500 HD, OS Windows 7

dengan harga

RM 1600.

^_^

 

 

Eh sebenarnya nak cakap macam mana nak buat tesis. Melalut kau ni. [Tampar  kepala]

 

1.  Daripada kisah di atas dapat disimpulkan bahawa, simpanlah tesis kamu di tempat yang selamat.  Ada banyak cara:

 

a. print hardcopy ni untuk orang yang rajin la nak menaip balik kan.

Tapi PALING PENTING: data. Raw data jangan simpan dalam PC semata-mata.

[tulisan dimerahkan sebab kalau tak simpan tempat lain, kamu akan “mati”]

Sebab tu gunanya LOG BOOK.

 

b. save dalam email. Camna tuh?

Attach draft tesis dan send kat kamu punya email sendiri.

=)

 

2.  Baca baca dan baca tesis senior/ journals/ buku-buku dan sebagainya, supaya dapat idea nak tulis.

3.  Kalau mental block eh silap writer’s block, tulis POINT PENTING yang kamu dapat dari bahan bacaan kamu tu.  TAIP JE IKUT SUKA HATI.  Pastu compilekan, paraphrase dan tambah point kamu.  Especially for literature review.

4.  Terus menulis walaupun MALAS TAHAP CIPAN. Walau pun sehari 1 ayat je.  Kalau tanak jugak, malas tahap kangaroo, baca buku/ journal etc.

 

 

Harap dapat membantu.  Sekain.

Menulislah sebelum kamu di”extend”kan…

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s