Stevia: a failure crop?

Posted on Updated on

Stevia pernah dilabel “a failure crop”. Maksudnya, tak sesuai ditanam dan perlu kos tinggi di Malaysia. 

.

‘Adik-beradik’ stevia, bunga kekwa, yang ditanam di Cameron Highland, perlukan cahaya panjang, jadi pencahayaan artificial guna mentol telah dibuat.  Malaysia kan siangnya pendek, perlu lagi 4 jam lebih kurang (generally but unproven), untuk tumbesaran yang cantik. 

Jadi, kajian telah banyak dijalankan untuk tengok apa kaitan stevia dengan tempoh masa cahaya.  Antaranya dibuat oleh peyelidik di Jepun, MARDI dan UPM.  Termasuklah saya ;)

Jadi, ini stevia yang saya tanam. 

Inilah ‘FAILURE CROP’ yang dikatakan tu. 

..

.

Saya nak ambil ni sebagai pengajaran.

.

Biarlah orang nak cakap kamu fail, hopeless.  Suatu hari nanti, jika kamu yakin dengan diri kamu sendiri, kamu akan jadi sangat berharga…amat siknifikan…macam stevia kat Malaysia. =,)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s