Layu

Posted on Updated on

Malam semalam tak dapat tidur sebab fikirkan FYP, tapi untuk bangun dan siapkan tesis, amatlah tidak bermaya.  Lepas ubah tempat tidur dan berzikir perlahan-lahan, entah pukul berapa terlelap dengan sendirinya.  Lepas subuh, sangat aneh, tak rasa mengantuk.  Terus bersiap tunggu matahari naik untuk ke makmal.  Tup-tup hujan.  Allah nak suruh sembahyang dhuha dulu kut.  Pukul 8 lebih hujan berhenti, terus ke bergegas ke makmal.  Dalam hati dah aim, “hari ni hari last aku buat PCR. Kalau dapat, dapatlah alhamdulillah. Kalau tak dapat, tak apa, aku redha.”  Tawakal sangat-sangat sambil hati rasa lapang.

Berkejar sana sini, buat gel, buat TAE buffer, run PCR 6x, turun naik lif cari pH meter tak jumpa, akhirnya….NO RESULT.  Apabila periksa balik DNA, haa dah denatured sebab treatment apatah yang ambik dekat internet, konon kalau tak dapat result PCR, buat macam dia tulis tu.  Tahniah, dok elok-elok dapat DNA, kau bagi denatured.  Ok sekarang nak salahkan diri ke, salahkan protokol. T_T  Untuk ekstrak balik sangatlah tidak larat, apatah lagi 5 hari lagi sebelum hantar tesis.  Lainlah kalau guna kit.  Ini konvensional, bancuh sendiri.

Jadi semalam, macam bunga kat atas tu la keadaan saya.  Cuma saya hitam la, bukan merah.

Walau pun tak dapat result.  Hati rasa lapang.  Memanglah rasa sangat sedih.  Terlalu banyak yang saya dah usahakan (bagi saya la, sebenarnya banyak lagi boleh buat) untuk molekular ni.  Waktu dok  belek-belek journal-journal molekular, rasa sangat sayu.  Rasa macam “NAK BUAT LAGI!”.  Tapi hati dan akal bersatu-padu jerit balik, “TAK BOLEH, KAU DAH TAK DA MASA HAZWANI. TERLALU AMBITIOUS TAK BAIK UNTUK KESIHATAN BUAT MASA SEKARANG.”

Baik akal. Baiklah hati paling dalam.

Jadi cepat-cepat siapkan tesis yang tinggal lagi 20%.  InsyaAllah akan dihantar esok kepada prof…

Dan prof mesti suka, sebab saya tak tulis pasal molekular…Huhu.

Harap semuanya berjalan dengan lancar.

Moga Allah bantu kita ye, kawan-kawan (Wani, Fazilah, dan Nadiah)

^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s