Fokus

Posted on Updated on

FOKUS!

Kata prof, “Saya nak bagi tips pada kamu, kalau buat tesis, kamu kena tulis dengan fokus.  Baru orang respect apa yang kamu tulis.  Orang tahu, kamu tak main-main.”

Macam tu lah jugak dalam hidup ni.  Memang kalau boleh, saya nak jadi macam-macam.  Saya nak jadi mak..eh tak..maksud saya, saya nak jadi macam ibu yang berkarisma, berkerja tapi mampu nak uruskan semua..Selamat Hari Ibu…mama, bakal mak mentua…eh silap..mama dan bakal-bakal mak di luar sana.

Saya nak jadi penulis…cita-cita yang kembang mekar masa jalani latihan di MPR tahun 2008.  Kini cita-cita yang kuncup.  Mesti cikgu-cikgu MPR kecewa dengan saya, anak murid pemalas macam monyet.  Eh, tak bak fitnah monyet…

Saya nak jadi pembuat kek cawan yang handal.  Padahal baru sekali je buat.  Dah la macam *** kek tu.  Nasib kucing-kucing sudi makan.  Kalau tak, lempar kat biawak dalam parit je.

Saya nak jadi vet.  Tapi sejak saya tengok blog sorang vet ni, dia seluk buntut lembu.  T____T  Saya terus tertukar cita-cita nak jadi human doc, tapi sejak tau keja doc ni lebih menghobehkan kederat, saya tak berpaling lagi padanya…fuh, ayat.  Padahal kau tak dapat medic.

Tapi mampukah saya nak jadi semuanya? Tepuk perut, tanyalah lemak.

Fokus.  Walau pun macam…susah sangat nak fokus sebenarnya.  Betul tak?  Sebab fokus ni tebiat.  Kalau kau suka  main-main, sampai bila tak akan dapat fokus.  Kena selalu buat baru dapat, MELEKAT.

Jadi, kalau nak fokus.  Kena ada perancangan.  Susun atur semua benda baik-baik.  Tolak ketepi benda yang tak penting. 

Macam kau ada satu bekas besar.  Kau ada guli, kau ada batu besar penumbuk.  Mana satu kau patut letak dulu?

Guli ke batu?

Kau isi guli penuh-penuh. Bila kau nak sumbat batu dah tak muat.

Jadi isilah batu=benda yang patut diutamakan dulu, sebelum guli=benda kecil, yang dapat mengisi ruang-ruang kecil di celah-celahnya.

Betullah tu.  Saya ceduk ni dari buku S. Convey.   

Hah, bukan main panjang membebel. Sekarang kau fokus sangatlah kannn…tadi cakap nak buat power point. Kau boleh hapdate blog pulak.  *Tampar kepala sendiri*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s