Menu Berbuka: Nasi Goreng Cina

Posted on Updated on

 

 

Nasi Goreng Cina

 Bahan-bahan

10 ekor udang

 6 biji cili api 

2 biji cili merah

3 ulas bawang putih

1 biji telur

Sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang pis)

Nasi (1 ½ pot beras)

Garam 1 sudu kecil

Minyak Caroteno 2 sudu besar

Daun salad

Bawang goreng

 

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis cili api, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.
  2. Masukkan udang dan pecahkan telur.  Hancurkan.
  3. Masukkan nasi.  Sebatikan dengan mengacau.
  4. Masukkan sayur campur. Perasakan dengan garam.  Bolehlah diangkat setelah masak.
  5. Hias dengan daun salad yang dihiris nipis dan bawang goreng.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s