Jerebu di Nisf Syaaban

Posted on Updated on

Bismillah.

Sudah menjengah nisf Syaaban, bererti setengah bulan sahaja lagi Ramadan akan datang. Ahlan wa sahlan Ramadan! 🙂

Pun begitu, suasana kali ini berbeda. Malaysia dilanda jerebu. Siang terasa menyesak dengan bau langit yang terbakar, panasnya menyucuk-nyucuk kewarasan dan menyengat kudrat. Hingga lavender saya di beranda rumah terkesan juga kelihatannya…Di sebalik bencana jerebu yang melanda, pastilah ada hikmah besar untuk direnungkan. Barangkali hikmahnya adalah tinggal sahaja diam di rumah, persiapan menyambut bulan ibadah.

Hampir menjengah sepurnama di sini, terasa masa berlari begitu pantas. Anak-anak didikku ternyata sangat pintar sekali. Begitu fasih bahasa Inggerisnya. Begitu lancar jawapannya. Dan terasa begitu bening mata yang merayu-rayu diriku saat ku lontarkan patah-patah ilmu. Ternyata, ku perlukan daya usaha yang lebih keras dalam mengulangkaji kembali apa-apa yang telah ku pelajari. Kerana bukanlah masa depan mereka yang akan ku golok-gadaikan dengan lewa. Insya’allah.

Di sini ku lebih tenang dan bening. Ku dilingkungi teman-teman positif yang menyalurkan aura mereka saban hari. Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Tuhan mendengar perayuanku sewaktu ku berasa begitu sempit di sana dahulu. Sempit dengan propagada dan keangkuhan. Sempit dengan citarasa enau dalam belukar, sempit dengan perasaan kau-kau, kami-kami. Kau siapa, kami berkuasa.

Aduhai, duhai hati-hati, semoga menemui cahya yang kamu mimpikan. Ku telah padamkan kamu dalam lapis mimpiku selamanya…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s