Kerana puisiku berjudul TERSISIH…

Posted on Updated on

Bismillah

Malam ini malam yang damai. Tiada bintang. Tiada awan. Langit di luar jendela pekat (dengan Nyome Can yang melompat-lompat di bingkainya). -_-“

Kertas peperiksaan subjek pertama (Biochemistry I) sudah disemak, dan ternyata taburannya adalah normal (baca: normal distribution graph). Bererti ada yang gagal, ada yang tinggi markahnya dan paling banyak pertengahan.

Begitulah. Roda berputar. Kalau dahulu terasa debar (sampai tidur memanjang) semasa musim peperiksaan, sekarang merasakan debar saat menanda kertas jawapan pula. Barangkali debaran ini akan berpusing kembali, lagi dan lagi.

Sebentar tadI mengemas kotak. Di dalamnya terjumpa kertas-kertas lama tercatat puisi dengan contengan guru puisiku. Kertas kerja sekitar program sastera. Carikan muka depan Postponing Truth dengan tandatangan S.N. Baha Zain. Cerpenku yang dicetak semasa MPR 2008. Koyakan puisi Sungai Mekong – dengan contengan (tulisan siapakah?) pada gambar yang dilakar penulis puisinya Latiff Mohidin: “Ni kawan dia dari India“.  Dan kad-kad buatan tanganku (yang tak laku).

Mengenang jasa guru

Hmm…terkadang terfikir, kenapa ya, kalau pergi ke mana-mana hotel (berkursus) selesai sahaja solat hati akan terkenang guru puisiku semasa MPR…rupanya kerana sebuah puisi. Puisi di tanganku sekarang. Puisi yang di’cantas’ supaya lebih bermakna di sisi Tuhan oleh guruku nan satu itu. Puisinya begini:

Tersisih

Dinding kamar

bercantum awan putih

di balik jendela

aku tersisih.

Dan ditambah di tepinya, “dengan-Mu Rabb, aku menyatu” oleh guruku.

Justeru seusai solat di mana-mana hotel, saat memandang langit, kan kukenang jasa guru…

Siapalah kita tanpa guru

Aku selalu berpesan pada diri, bahawa guru adalah makhluk Tuhan paling mulia, walau dia lebih muda daripada ku. Kalau dia mengajari aku tentang sesuatu, maka dia layak dihormati. Dan kedua, tidak boleh direndah-rendahkan di depan khalayak secara terbuka. Benar, dia tidak sempurna. Tapi ingatlah, kita juga tidak sempurna. Dengan itu, ku harapkan Tuhan akan menurunkan keberkatan kepadaku dan guruku. Dan tiadalah sebaik-baik guru, selain daripada guru yang ikhlas akan ilmu yang telah diberikannya.

Moga guru-guruku dirahmati Allah senantiasa…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s