Percutian di Kota Kinabalu

Posted on Updated on

Bismillah.

Hujung minggu lepas alhamdulillah saya selamat mendarat di Negeri Di Bawah Bayu. Buat kali ke-3 sepanjang-panjang menghirup nafas di dunia ni.  Semuanya demi  bertemu suami tersayang.:’)

Padahal baru minggu sebelum tu suami balik kan. Hehe.

Tiket kali ini agak mahal; RM 400 (pergi balik) dek kerana tempahan yang agak ‘on the spot’. Biasanya harga tiket kapal terbang KL-KK-KL dalam anggaran RM 200 saja kalau ditempah awal. Kereta pula saya tinggalkan di parking paling hujung. Parking D RM 16/ sehari dan RM 1/ sejam. Kira murah lah tu berbanding Parking A RM 4/ sejam. Huhu. Jadi di situ kena sediakan paling kurang RM 40 untuk parking 2 hari.

Sesampainya di airport KK, pada pukul 9.00 malam, suami dah tercangak depan pintu ketibaan dengan muka buat-buat ‘terkesima’ (berlakon tak kenal isteri). Dan Si Putih berbedak comel setia menunggu. Kami terus makan-makan ikan bakar (saya pilih cencaru) di Kedai Kopi Pak Din, Sinsuran di tengah-tengah bandar KK. Lepas kenyang maka kami ‘check in’ di MH Homestay Kinabalu. :’)

MH Homestay Kinabalu

Sri Maju Apartment

Jalan Sepanggar

88450 Kota Kinabalu

Homestay termurah di Kota Kinabalu, RM 90/ semalam. Mana nak cari?

Walau pun kedudukan tingkat 3 apartment, tapi berbaloi dengan cuaca panas-panas sekarang, sebab ada 2 biji air-conditioner dan lengkap semua. Siap ada ASTRO TV besar lagi.

MH Homestay

MH Homestay Kinabalu

MH Homestay 2

Televisyen lengkap ASTRO

1528676_339716642833839_625924784_n

1554495_339716616167175_1989303216_n

1497512_339716596167177_1915819093_n

1520741_339716559500514_850447441_n

1601326_339716716167165_1982012593_n

1505269_339716676167169_1024684010_n

Esoknya, pagi-pagi lagi lepas sarapan mamak, kami bertolak ke destinasi utama…Kundasang.

Kundasang, perjalanan dari Kota Kinabalu mengambil masa agak panjang kira-kira sejam setengah. Kawasannya kawasan gunung-ganang. Sempatlah berhenti sekejap untuk ambil gambar bersama-sama Gunung Kinabalu. Untuk yang suka alam semulajadi, Kundasang adalah tempat yang best.

20140308_084020

20140308_093419

20140308_093641

Sebelum pergi pastikan bawa baju sejuk, kalau boleh bawa sarung tangan sekali dan stokin tebal.

Sampai je di Kundasang kami terus melawat kawan lama, hehehe.

Ladang lembu yang ada lembu hitam putih. Kambing pun ada. Tapi yang paling best dapat minum susu segar dan produk-prosuk tenusu lain. Saya pilih yoghurt susu segar. Rasanya masam-masam manis sikit je di hujung.

 

20140308_10311820140308_103050

20140308_105633

Sedapnya susu ni ye nak…

20140308_105942

20140308_111101

Padang ragut yang menghijau

bersambung… hehe

image

image

image

image

2 thoughts on “Percutian di Kota Kinabalu

    nani said:
    October 17, 2014 at 3:03 am

    salam boleh gtw cmne nk cr homestay ni/contact number

    wardahputeh responded:
    January 19, 2015 at 6:35 am

    Rasanya sudah tak ada homestay ni, dah jadi rumah sewa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s