Month: November 2016

Selamat Ulangtahun Ke-4, Sayang

Posted on Updated on

jemputan

Bismillah

 

Pejam-celik, pejam-celik sudah 4 tahun berlalu.

Pun begitu, terasa masih baru lagi ikatan ini, lebih-lebih lagi kerana suami baru saja berpindah duduk sebumbung, ditambah lagi dengan kelahiran anakanda tersayang Muhammad Hud yang kini berusia 10 bulan.

13940122_744072415731591_948519731_o

Tiada apa-apa yang saya inginkan, melainkan ikatan ini kian kejap saling berpegangan menuju ke syurga-Nya, yang mahal.

Moga-moga segala desah, tangis, gelak tawa kita selalu beringingan dalam mencari keredaan Allah.

Amin.

Advertisements

Pabila anak kena chicken pox…

Posted on Updated on

Bismillah

Dah lama sebenarnya si kecil ni kena chicken pox, cuma baru sempat nak ceritakan di sini, untuk kenangan dan barangkali tips untuk ibu-ibu.

IMG_20160814_191911

Mula-mula naik bintik di dada Hud, Allah dah panik sangat. Dalam hati berdoa janganlah chicken pox, sebab kesian Hud masih kecil, baru je menjengah 7 bulan.

Masa nak hantar Hud ke taska, cikgu tak bagi hantar selagi tak dapat pengesahan doktor. Ke klinik terus dan memang confirm Hud kena chicken pox. Perasaan memang tak keruan, rasa terlalu bimbang, padahal Hud rileks je, boleh gelak lagi waktu mamanya kalut telefon abahnya.

Calamine lotion memang sapu je dekat butir-butir chicken pox Hud yang semakin banyak dalam masa yang singkat. Malam kedua, Hud demam teruk juga 39 degree Celsius. Malam-malam menangis dia, tak boleh tidur. Mujur Hud belum ‘dapat tangan’ lagi, kalau tak mestilah menggaru je dia.

Alhamdulillah.

Seminggu lebih juga Hud baru lega.

Antara tips:

  1. Selalu sapu calamine lotion
  2. Pakai baju tipis
  3. Mandikan dengan air suam
  4. Selalu lap badan bayi dengan air -tekap-tekap kain basah

Ada juga tengok di FB, sabun daun semambu, boleh beli kalau susah nak jumpa. Mama abah di Kedah belikan ubat homopathy untuk Hud, datang jaga bergilir dengan mak abah (mertua). Alhamdulillah, akhir sekali keluar butir terakhir dekat kaki- paling lambat dan besar jugak.